Monday, April 5, 2010

kawan lama

Menyusuri kehidupan melewati batas batas usia emas inimengajak dakumengenang kembali keharmonian hidup di kampung. Suasana desa yang pernah ku rasakan ku hirup udara paginya adalah jauh berbeza dengan suasana di sini. Dinginnya air perigi,kokokan aym mengejutku dikala subuh,kicauan burung sesegar anggerik desa yang menyapaku dikala kaki melangkah kesekolah. suasana malam yang tenang teringat ku di kala musim kemarau kami akan berlumbalumba pergi ketali air untuk mengambil wudhuk sambil emak bercerita tentang bintang, awan dan bulan.Kami amenyaksikan keindahan awan yang kadangkadang seakanakana bentuk ikan. bunga dan bermacam-macam lagi.

Suasana di sini amat berbeza .Aku hampirhampir tidakmengenali corak corak abstrak di langit biru lagi. Kekadang terdetik kilauan kesyahduan jauh dilubuk hatiku.
Kami hidup dengan penuh keharmonian.Aku bebas bermain dan berkawan tanpa rasa gusar .Kami semua saling menjaga hati masingmasing. Teringatku di zaman itu kawankawan sepermainanku kiah,oh ah, hang, sahak,nai dan yang lainlain.KIni aku tidak pernah berjumpa mereka. Masingmasing dengan haluan sendiri.
Menyusuri zaman remajaku.Aku mulai mengenal dan faham erti persahabatan.Baitbait kenangan bersama mereka adalah sebuah nostaljia indah yang tetap tersimpan dikotak memoriku.Di mana mereka.Aku jua tidak pernah menemui mereka.Aku dengan duniaku mereka entah dimana.

Kini diambang usia emas,aku mula merenung,menilai,menyusuri baitbait nostaljiaku.Apakah aku masih berpeluang berkongsi cerita kita dahulu wahai kawankawan.Bertemu rakan sekolah dikenduri syukur mengajak aku berfikir semula alangkah baiknya kalau aku dapat bertemu mereka semula.Mungkin di alam mayapada ini atau mungkin juga akan bertemu kembali di alam sana.

Wahai sahabtsahabat ku ,ku doakan semuga anda semua di dalam pemeliharaan Allah jua.
Amin.

0 komen:

Post a Comment